keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Koirankoulutus ja laihduttaminen - yllättävän samankaltainen prosessi

Olen käynyt taas lämpimikseni heittämässä useampia yksityistuntikeikkoja, jotka ovat kyllä tämän työn suola. Koskaan ei tiedä, mitä sieltä oven takaa oikein paljastuu ja minkälaisiin ratkaisuihin päädytään kunkin koiran kanssa.

Yksi asia kuitenkin aikalailla aina pitää kutinsa: ensimmäiseksi määrään 2 viikon treenikuurin.

Kahden viikon tehotreenikuuri tulee määrättyä monestakin syystä. Ensinnäkin siksi, että kaksi viikkoa on mun kokemukseni mukaan se aika, jonka jälkeen meillä onnistuneessa koulutuksessa pitäisi olla selkeitä edistysaskelia, ja mikäli niin ei ole käynyt, täytyy miettiä jatkostrategiaa treenille. Usein toki jatkoa tarvitaan joka tapauksessa, jos kyseessä on pinttyneempi tai kokonaisvaltaisempi ongelma.

Toinen syy sille usein on se, että kun alamme puhua koirankoulutuksellisesti isojen rattaiden pyörimisestä siellä omistajan arjessa, se on joskus todella iso elämäntapamuutos. Ruokakupit pois lattialta, koiralle usein kaikki ruoat taskusta sen ensimmäisen kahden viikon ajan, mahdollisesti muutoksia lenkkeilyrutiineihin, kotiintulorutiineihin, uloslähtörutiineihin... Eihän se vaikealta kuulosta, eihän? Mutta ei kuulosta suurin osa laihdutuskuureistakaan, ja kenellekään ei taida olla epäselvää miten huono onnistumisprosentti niillä on.



Sekä koirankoulutuksen tehoviikkojen että laihdutuskuurien idea on sama: aiheuttaa nopea potku kohti tavoitteita, joista sitten pikkuhiljaa saa tehtyä itselleen luonnollisen osan arjen rutiineja. Kuurilla opetellaan tehostetusti niitä asioita, joiden pitää näkyä sen kuurin jälkeen jokaisena päivänä ja luonnollisena osana elämää. Oli sitten kyse terveellisesti syömisestä, liikkumisesta tai siitä, että koiralle ihan puolihuomaamattaan tekee pari toistoa silloin tällöin pitkin päivää mihin ikinä asiaan oltiinkaan paneutumassa.

Toinen asia, joka yhdistää laihduttamista ja koirankoulutusta on yksi seikka joka vaikuttaa todella paljon siihen, onnistuuko kuurin jälkeinen elämäntapamuutos: vertaisryhmä. Tutkimusten mukaan terveellisiä elämäntapoja laihdutuskuurin jälkeen onnistuneesti jatkavien ja siinä epäonnistuvien välillä on yksi selkeä ero: onko sopivaa vertaisryhmää vai ei. Jos ihminen elää sellaisten ihmisten ympäröimänä, joille terveelliset elämäntavat ovat normaalia ja joihin kiinnitetään huomiota, on todennäköisempää että elämäntapamuutos pysyy kuurinkin jälkeen.

Sama ilmiö on hyvin selkeä koirankoulutuksessa. Ihmiset, jotka hakeutuvat harrastavien koiraihmisten pariin, juttelevat koirista ja treeniasioista, käyvät koulutuksissa ja ovat muutoin aktiivisia yhteisössään, pystyvät paljon todennäköisemmin muokkaamaan elämäntapojaan sellaisiksi, että se tukee koiran kouluttamisen tavoitteiden saavuttamista.

Joskus harvoin koirankoulutuksessa tulee vastaan niin pieniä ja niin eriytyneitä käytösongelmia jotka selviävät ihan pelkällä parin viikon tehotreenillä ja sitten ne eivät palaa enää. Useimmiten kuitenkin käytösongelmissa on kyseessä niin paljon syvemmälle pinnan alle ulottuvat asiat, joiden muuttamiseen tarvitaan muutosta jokapäiväisiin rutiineihin ja siihen, miten koiranomistamisen näkee.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti