perjantai 26. toukokuuta 2017

Ensimmäinen etappi: Laukaan rally-tokokisat ja asiaa kisoja edeltävistä valmisteluista.

Niin se lähti vihdoin reissu käyntiin! Perinteisesti monen mutkan ja hidasteen kautta, mutta kuitenkin. Tällä hetkellä istun jossain ABC:llä Ylöjärven lähettyvillä ja sulattelen tämänaamuisia treenejä. Ennen kuin saan niistä ajatukset kuosiin, kirjoittelenpa toisesta asiasta joka on ollut mielen päällä aika tehokkaasti tässä pari päivää.

Reissuunlähtöä ennen oli tiedossa vielä Laukaan rally-tokokisat, joissa kisailtiin lainakoira Messi "Mestarin" kanssa 97p voittajaluokasta (2.sija) ja Riittaliisan kanssa 96 pistettä avoimesta luokasta (1.sija).

Nyt kun Ritan kanssa ollaan vähän päästy jo pelissä alulle, olen paljon miettinyt kisarutiineja ja niiden muodostumista. Meillä kisarutiinit jakaantuvat kolmeen osa-alueeseen: valmistavat harjoitukset, viimeisen illan paniikkitreenit ja kisapäivän rutiinit. Tällaiset valmistelut edelsivät tätä kisapäivää meidän tapauksessamme - nämä ovat hyvin koirakohtaisia asioita, joten koetan perustella, miksi näin.

(c) Paiju Vatanen


1. Valmistavat harjoitukset

Valmistavat harjoitukset ovat osa ihan normaalitreenirutiinia, mutta ennen kisoja treeni painottuu aika pitkälti näihin. Eli hetkeksi lähtee tauolle uusien tehtävien opettelut, eläinkokeet ja treenaaminen keskittyy enemmän tulevaa kisaa varten. Valmistavien harjoitusten tarkoitus on tukea heikkouksia ja ylläpitää vahvuuksia.

- Kaupanpihatreeni

Ritan epävarmuus ihmisten kanssa tulee hyvin herkästi esille kisatilanteessa, joten ihan ensisijaisen tärkeää Ritalle on ollut kisoja edeltä kaupanpihatreeni. Ekat kerrat se oli aivan helvetillisen vaikeaa, koira oli tuhannen solmussa ja mikään helpoinkaan tehtävä ei vaan onnistunut. Joten ei muuta kuin toistoa toistoa vaan, pikkuhiljaa vaikeuttaen. Ritaa on turha yrittää nostaa sieltä suosta ylös, sen pitää saada itse kerätä itsensä. Siinä vaiheessa homma loksahti kohdalleen, kun Rita tajusi että täälläkin kaupan pihassa, jossa usein vieraat ihmiset sieppaa ja murhaa pieniä punaisia karjakoiria, voi tulla se tuttu ja turvallinen perusasennontarjoamistreeni. Ja koska koskaan ei oo perusasennontarjoamistreenissä kukaan tullut sieppaamaan ja murhaamaan pieniä punaisia karjakoiria, saattaa kaupan pihassa uskaltaa olla ja siellä voi olla jopa mukavaa. Muutamien toistokertojen jälkeen Rita on jopa ihan ilolla tullut autosta ulos kaupan pihassa, toiveikkaana että pääsisi treenaamaan.

- Lähtötreeni

Paljon toistoja monessa eri paikassa ja mahdollisimman paljon varioiden palkkion paikkaa, lähtökyltille siirtymistä. Tullaan kentälle, koira tarjoaa perusasennon, otetaan hihna irti, seuruutetaan lähtökyltille, kontaktin kesto perusasennossa, liikkeellelähtö. Yksinkertaista mutta työlästä

- Tekniikan tukitreeni

Ennen kisoja skannataan tekniset asiat läpi ristikuulustelutreeneissä. Eli lisätään häiriötä ja katsotaan, rupeaako suoritus rakoilemaan. Esimerkkinä tästä treenistä tehtiin Ritan kanssa pyörähdystä vasemmalle niin, että vingutin samalla vinkulelua oikeassa kädessä. Saatiin aikaiseksi pientä epäröintiä pyörähdykseen lähdön kanssa, joten otettiin se tehotreeniin. Houkutus on toinen tehtävä joka on oikeastaan koko ajan meidän laiskanläksylistalla. Siihen otin täsmätreeniksi namien yli seuraamisen (heitän kourallisen ruokaa maahan levälleen ja seuruutan koiran siitä yli, kontaktin on pysyttävä ylhäällä) sekä vakiokäytöksenä perusasentoon tuloa houkutuksen "yli" (koiran ja ohjaajan välissä on avoin ruokakuppi, vapautusvihjeestä koira kiertää houkutuksen ja tulee perusasentoon). Eteenistumiseen tein edessäseuruutusta käännöksin, eli koira pitää rintamasuuntansa ohjaajan edessä suorana vaikka ohjaaja peruuttaa mutkitellen.

2. Viimeisen illan paniikkitreenit

Joita ei pitäisi tehdä. Koskaan! Ja aina ne vaan silti tehdään. Kehitellään ongelmia omassa päässä tehtäviin jotka on toimineet hyvin kuukausia tai jopa vuosia ja ajatellaan että ne voi korjata vikana iltana. Tuo viimeisin valmistavien treenien esimerkki eli edessäseuruutus oli mun toissailtainen älynväläykseni (halleluja, edessä istumisen voi rinnastaa seuraamiseen jotta se eteen suoritustuminen hahmottuisi tehokkaasti), josta maksoin kisoissa -3p uusinnalla kun koiralla oli inasen liikaa vetoa eteentuloon, eikä vaatinut suurta herpaantumista ohjaajalta että se ehti tienata sillä asentovirheen. Hyvä harjoitus, väärä ajoitus.

Rapiseva sammakkolelu oli mieleinen palkinto!


3. Kisapäivän valmistautuminen

Olen onnistunut pistämään kisapäivään virittäytymisen saman päivän aamuun, joka on suuri helpotus, koska siten saa vielä nukuttua hyvin edellisen yön. Mutta kuten tuli huomattua eilen, kun olisi ollut tuhat asiaa tehtävänä ennen reissuun lähtöä, ei vaan pystynyt tarttumaan mihinkään niistä koska ajatukset pyörii kisasuorituksessa.

Henkiseen valmistautumiseen kuuluu mulla best case scenarioiden läpikäynti, ja tämä on ihan tietoinen päätös. Jos rupean jossittelemaan jotain mikä voisi mennä pieleen, unohdan sen välittömästi ja alan visioida koiraa sellaisena kuin se on parhaimmillaan. Mietin miltä sen naama näyttää kun se on parhaassa vireessään, kuinka hienosti se tekee bravuuriliikkeensä ja kuinka se kisapaikalla unohtaa häiriöt ja kykenee tekemään hyvän kuplan. Pyörittelen näitä visioita päässä koko kisaa edeltävän ajan. Tähän kuuluu myös kisabiisi, jota pitää toki soittaa jatkuvalla toistolla koko matkan kisapaikalle, täysillä.

Siitä lähtee meidän kisapäivä liikkeelle. Nämä rutiinit muokkautuvat pikkuhiljaa kun opin tuntemaan Ritan kisakoirana. Tämänkertaiset valmistelut eivät olleet täysin onnistuneet, joten nyt sitten pyörittelen päässäni jo suunnitelmaa, miten niitä säätönuppeja väännellään ennen seuraavaa koitosta.

Mauri ja Lempi kaverikuvauksessa. Näistä kavereista kuullaan vielä! (c) Paiju Vatanen


On upeaa että olen löytänyt niin loistavan lainakoiran itselleni, jonka oma ohjaaja kulkee samoilla aaltopituuksilla kisoihin valmistautumisen suhteen. Että jos kerta tehdään niin tehdään kunnolla. Meidän treenimäärät ei päätä huimaa Mestarin kanssa, mutta tällaista koiraa on ihana viedä kehään, kun se osaa ja ymmärtää tehtävät, jolloin mun tehtäväksi jää vain pitää pää kylmänä ja yrittää olla sössimättä sen suoritusta.

Myös kisoja edeltävä valmistautuminen onnistuu hienosti kun on koiran oma ohjaaja joka ymmärtää mistä tuulee. Eli jos olen vinkannut vaikkapa että paikalla käännös oikealla oikealle ei kulkenut aivan täysin sujuvaksi, on seuraavaan treenikertaan mennessä asia treenattu kuntoon. Yhdessä pohdistaan sopivia harjoituksia toisillemme toteutettaviksi ja käydään läpi huomioita koiran toiminnasta ja miten se pitäisi otta huomioon niin treeneissä kuin kisatilanteessakin. Mestarin puikoissa on etuoikeus päästä keikkumaan!  

Team Messi (c) Aija Tanskanen

3 kommenttia:

  1. Olipa taas nautinto lukea näitä ajatuksia :D Hyviä treenejä ja kisoja sulle ja kaikille oleville ja tuleville treeni -ja kisakoirillesi!
    Oikein hyvää lomaa, nauti koko loman edestä <3

    VastaaPoista
  2. Moikka! Yritin vastailla sun sähköpostiin, mutta sähköpostilaatikkosi palautti sen takaisin, on kuulemma täynnä. :) Terv. Heidi

    VastaaPoista