tiistai 19. huhtikuuta 2016

Nosework tulee - oletko valmis?

Noseworkin ongelma tällä hetkellä on se, että lajia markkinoidaan kivana ja rentona aktivointina, joka poistaa stressiä ja on mukavaa yhdessäoloa koiran kanssa.

Minäpä kerron teille, mikä on rentoa aktivointia koiralle ja mukavaa yhdessäoloa: mene lenkille ja lenkin varrella otat kourallisen ruokaa ja heität sen nurmikolle ja katsot kuinka koira nuohoaa ne sieltä suuhunsa. Ei tarvitse maksaa kallista kurssia eikä pyöritellä kohdehajuja ja kivasti se koira siellä mennä nuuskuttelee, stressi poistuu ja linnut laulaa.

Mutta kun ei se ole kivaa - nosework on. Ja se johtuu siitä, että nosework ei ole pelkkää nuuskutteluhömppää, vaan se on ihan oma uusi maailmansa sellaisille ihmisille kuin minä olin pari vuotta sitten, joka ei ole koskaan aiemmin yrittänyt hahmottaa, kuinka koira kokee maailman nenänsä kautta, ja kuinka se voidaan valjastaa meidän käyttöömme. Miten lähtökohtaisesti merkityksettömästä hajusta tulee koiralle niin merkityksellinen, että se ohittaa monta luontaisesti todella merkityksellistä hajua päästäkseen sen luokse. Miten lisätään ilmaisukäytös ja pidetään se kurissa. Miten ja mitä koira todella haistaa. Miten se työskentelee aluetta läpi mahdollisimman tehokkaasti, ollen samalla nopea että tarkka. Miten haju käyttäytyy ja mitkä asiat siihen vaikuttavat.

Tunnustan - olen menettänyt sieluni noseworkille. Ja niin tulee menettämään monta muutakin ihmistä heti kun laji profiloituu muuksikin kuin vain sohvatyynyjen matalan kynnyksen hömppänuuskuttelulajiksi.

Kun on tällainen ihminen kuin minä, joka ei ole koskaan aiemmin ollut hajutyöskentelyn kanssa tekemisissä muutoin kuin kansallisten maastolajien kautta, niin onhan tällaisen lajin rantautuminen Suomeen kuin pikkulapselle kesäloma disneylandissä.

Ensimmäinen asia, joka tekee tästä lajista niin hienon on se ongelmien kavalkadi joka odottaa kokematonta treenaajaa. Ihan todella, sen suurempaa motivaattoria ei olekaan kuin ihanat, mehevät, raivostuttavat koulutusongelmat. Koska se kaikki on ihan oma maailmansa, johon et koskaan aiemmin ole törmännyt ellet ole hajutyöskentelyä tehnyt. Ne antavat mahdollisuuden nähdä sen koiran taas ihan eri silmin, ja päästä kokeilemaan sen rajoja ihan uusilla tavoilla. Ja tietenkin myös omia rajojasi.

Toinen asia, joka tekee tästä lajista niin mielenkiintoisen on se, miten lähellä mutta kaukana se on virkakoirien ja muita hajutyöskentelykoirien hommaa. Eli meillä on laji, joka liippaa hyvin läheltä sellaisten ihmisten työtä jotka tekevät leipätyönään sitä koulutustyötä jonka osaamista me kaipaamme tämän uuden lajin pariin. Miten hieno voimavara se on, että tämä maa on täynnä tietotaidon aarrearkkuja mitä nenätyöskentelyyn tulee.

Vielä yksi ja viimeinen syy, miksi nosework on laji joka tulee nousemaan vielä paljon rakastetuksi ja kisatuksi lajiksi on jännitys. Jännittää saa muissakin lajeissa, aivan varmasti ja paljonkin, mutta ei välttämättä ihan samalla tavalla kuin nenätyöskentelylajeissa. Koska siinä vaiheessa kun eteen pistetään sokkoetsintä, jonka onnistuminen tai epäonnistuminen on täysin poissa sinun käsistäsi siinä vaiheessa kun koira lähetetään töihin, se on ihan erilainen hermojen testi kuin lajeissa, joissa voit tehdä siinä tilanteessa vielä muutoksia koiran käytökseen omallasi. Noseworkissä pistät koiran töihin ja toivot, että olet treenannut oikeita asioita oikealla tavalla, jotta koiralla olisi ne työkalut joita se onnistumiseen tarvitsee. Muutoin olet pelkkä matkustaja ja koira on kuski. Ja se kuulkaa on koukuttavaa puuhaa.

Jos haluat rentoa ja kivaa puuhastelua koiran kanssa, heitä nakki puskaan ja pistä koira perään. Jos haluat treenata yhtä parhaimmista koiraharrastuslajeista joita ikinä on keksitty, aloita nosework. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti