keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Periaate numero 6: Jos se on palkattavissa, se on muokattavissa

Tämän blogitekstin otsikko toimii minulle eräänlaisena mantrana.


Kaikki koiranomistajat tietävät sen tunteen, kun joku asia ei vaan luista. Toinen ei saa hihnassa kiskomista loppumaan, toisen koira tulee näpeille kynsiä leikatessa, jonkun koira ei meinaa oppia kaukokäskyjä. Olen itse kokenut niin monen asian kanssa niin monta jumitusta koirieni kanssa näiden vuosien varrella, että olen kokenut tämän mantran hyödylliseksi omassa koirankoulutuksessani ihan käytännön ohjenuorana niissä hetkissä kun tuntuu, että jonkun asian treenaaminen on yhtä sujuvaa kuin kroolaaminen ylämäkeen asfaltilla. Yksi tapa tulkita tämä mantra on "älä luovuta".



"Jos se on palkattavissa, se on muokattavissa" toimii muistutuksena siitä, että muutos ja parannus on aina mahdollista. Aina se ei ole mahdollista meidän koirankoulutusosaamisellamme tai vaikka muutosta saadaankin aikaiseksi, se tulee vain hyvin hitaasti ja vaatii hyvin pitkäjännitteistä työskentelyä. Mutta niin kauan kun meillä on joku työkalu, jokin motivaattori ja jokin vahviste jota voimme käyttää, kaikki on mahdollista. Joskus se vaatii pieniä asioita ja joskus se vaatii kohtuuttoman suuria asioita että mielekäs muutos tapahtuu, mutta sitä koirankoulutus on: mahdollisuus siihen, että jonain päivänä saavutamme tavoitteemme. Ja ainoa tapa päästä asioissa eteenpäin on kehittyä itse ohjaajana ja löytää se tapa, jolla sen muutoksen saa aikaiseksi.

Lisäksi tämä periaate tietenkin toimii potkuna persuksiin (lähinnä yleensä itselleni, mutta mikä ettei myös muille koiranomistajille) yhdessä tärkeässä käytännön asiassa: opettelepa palkkaamaan sitä koiraasi. Ihan oikiasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti