maanantai 12. kesäkuuta 2017

Katlan vinkit nose work-kisaviikonlopulle

Huh mikä viikonloppu takana Lappeenrannassa, kaksipäiväisissä nosekisoissa. Nyt vietettiin siis laatuaan 2. ja 3. Nose Work Finlandin alaisia nose work kisoja, joihin päästiin muorin kanssa osallistumaan molempina päivinä.300 pisteen tiimi lauantain jälkeen 

Kisapaikalle meno - varaudu kofeiinin lievällä yliannostuksella ja hyvillä kavereilla

Kisaa täytyy aina edeltää joku säätö - harmonisesti ja sujuvasti ei kisaviikonloppu vaan voi alkaa. Meidän kohdalla tämä säätö oli perinteisistä perinteisin "missähän Katlan rekkarit muuten on, olisin voinut vannoa että ne on täällä meidän koirien paperikansiossa...". Ehdin jo jossain vaiheessa kämppää kääntäessäni miettiä, että ei se mua kyllä haittaa jos Katla ei pääse kisaamaan, kiva mennä muuten vaan katselemaan muiden suorituksia. Ja olen tässä jo pari viikkoa muutenkin harmitellut että junnut ei pääse kisaamaan kun en oo saanut vielä aikaiseksi viedä niitä hajutestiin. Mutta löytyi ne paperit sitten viimeinkin ja täten saatiin aikaiseksi myös toinen tärkeä kisoja edeltävä rutiini, eli pirun huonosti nukutut ja lyhyet yöunet.

Tärkein nosekisaajan varuste on hyvä eväslaukku täynnä kofeiinipitoisia juomia, joiden avulla selvitään kisapaikalle asti hyvin niukoilla yöunillakin.

Sitten päästään siihen viikonlopun tärkeimpään osuuteen, eli piknikkiin. Koirien sirujenluvun ja kisojen alkamisen välillä ehti hyvin pystyttää teltan, keräillä kasaan kaikki tutut ja vähän tuntemattomiakin osaksi leiriä. En ole ikinä ollut tällaisissa kisoissa, yleensä ihmiset ravaavat ympäriinsä ja seisoskelevat levottomina paikoillaan odottaen että hetkenä minä hyvänsä päästään kehään ja hommiin. Nosessa totesimme aika pian että kiire ei oo mihinkään, joten ei muuta kuin eväät esille ja välissä vaikka pienille tirsoille.

Odottelua kisapaikalla (c) Nina Norring


Nosekisoihin kannattaa ihan ehdottomasti lähteä seurassa. Voin sanoa että lauantain 12 tuntiseksi venynyt kisapäivä olisi ollut hyvin erilainen jos sen olisi viettänyt yksin. Odotteluajat eivät haitanneet tippaakaan kun otti päivän sillä mentaliteetillä että mikäs tässä on loikoillessa auringossa ja jauhaessa paskaa kavereiden kanssa, mutta voin vaan kuvitella kuinka tympeäksi päivä olisi käynyt jos sen olisi viettänyt yksin autossa istuen. Onneksi seurasta ei ollut puutetta ja kyllä noseväestä löytyy sen verran mukavaa porukkaa että jos sitä matkaseuraa ei ole omasta takaa niin sitä kyllä löytää paikan päältä. Samalla ehtii hyvin tutustua uusiin ihmisiin. Mikäli seuraa ei ole omasta takaa eikä vieraisen kanssa huvita jutustella, kannattaa mukaan varata vaikka hyvä kirja tai neule, koska odottamista on PALJON.

Koiran jaksamisesta saa kyllä myös pitää tarkasti huolta. Nesteytys, viilennys ja lepo ovat ihan ykkösjuttuja että koira jaksaa pitkän päivän kisapaikalla.

Alueelle suunnitelman kanssa mutta avoimin mielin

Rataantutustumisessa kannattaa pistää koiran työskentelytyyli ja radan "profiili" vierekkäin ja miettiä siltä pohjalta, miten etsintään kannattaa lähteä. Katlan tapa työskennellä on verkkainen mutta varma, ja sen mielikuva lajista on "etsin asioista" enemmän kuin "etsin tilasta". Joten tämän pohjalta teimme suunnitelman: sen sijaan että antaisin sen itse valita mihin se menee, osoitan sille reitin jonka itse koin tehokkaimmaksi ja nopeimmaksi kattaa aluetta. Jos olisin kisannut vaikka Maurin kanssa, tilanne olisi ollut ihan erilainen: sen mielikuva on "etsin tilasta", jolloin siltä kannattaa oikeasti kyselläkin vähän reittiohjeita alueelle mennessä. Katlan kanssa se johtaisi vaan turhaan pörräämiseen.

"Etsin asioista" - koiran kanssa on aika tuuripeliä myös, mille ajoille pääsee. Lauantain ulkoetsinnän suunnitelma oli käydään ensin läpi alueen keskellä olevat esineet, siitä siirrytään seinään ja sen jälkeen käydään tsekkaamassa pyöräteline, sen jälkeen skannataan alue vielä siksakilla läpi maapiilon varalta. Ja kun se piilo sitten oli siellä pyörätelineellä (ja käytiin yksi ylimääräinen kieppi vielä seinällä kun koira teki siihen vahvaa reaktiota) niin pitkä aikahan siitä tuli. Sunnuntain sisäetsinnässä taas suunnitelma oli lähetetään koira alueen vasenta puolta myöten etsimään, jonka jälkeen mennään huone läpi kulmasta kulmaan, siitä siirrytään alueen keskelle käymään läpi siellä olevat tuolit ja pulpetit. Ja kun piilo sattui olemaan alueen vasemmassa sivussa n. 5 metrin päässä lähetyslinjasta niin siitähän tuli päivän nopein löytö. Olin itse asiassa alun perin suunnitellut meneväni huoneen läpi ristimuodostelmassa, mutta totesin että Katla käy esineet sen verran verkkaisesti läpi, kun taas seinäpintoja se etenee nopeasti, että parempi on olla peippailematta heti alkuun siellä pulpettien välissä. Eli vähän taidolla ja paljon tuurilla mentiin eilen.

Piilon kohdan arvailu ei oikein ole kannattavaa touhua, koska silloin ohjaaja saattaa jäädä kiinni oletuksiin alueesta joka voi haitata työskentelyä.


Kisapaikan evästyksen voi hoitaa myös trangialla. Tässä valmistuu kokin erikoinen johon tuli mm. kananmunaa, herkkusientä, pekonia, nektariinia ja voikukkia. "Luota Terhiin!"


Älä kuuntele alueella käyneitä

Yllätyin hieman, miten paljon kisapäivänä tulikin henkisen pelin pelaamista ja omien ajatusten nollaamista. Kukaan ei tietenkään puhunut alueista mitään, mutta toki he puhuivat siitä, minkälaiset olosuhteet siellä oli ja kuinka hyvin heidän koiransa oli pärjännyt. Ja molemmat voivat vaikuttaa siihen omaan mielentilaan sitten kun jännittää sitä omaa suoritustaa. "Tää oli tosi helppo", "nyt on olosuhteet muuttuneet, nyt ei enää ulkoalueelta hajut löydy", "tää olikin källi!", "kylläpä joutui tekemään töitä", "niin selkee valeilmaisu tuli että oli pakko nostaa käsi" tuli kaikki kuultua viikonlopun mittaan. Voin vain kuvitella mikä fiilis oli treenikaverilla lähteä sunnuntain ulkoalueille sen jälkeen kun joku tosiaan oli todennut että nyt ei muuten sieltä enää hajut löydy, kun alkupäivästä ihmiset tulivat oikein hyvillä mielin ulkoalueilta pois. Sekä helpoksi että vaikeaksi leimaaminen voi olla pahasta jos niitä puheita jää miettimään ja kuuntelemaan. Helpoksi todettu alue voi aiheuttaa suorituspaineita, valeilmaisutarinat voivat saada jännittämään onko siellä jotain mihin omakin koira voisi reagoida ja etenkin ne vaikeaksi kuvaillut alueet voivat päästä aika pahastikin ohjaajan korvien väliin. En kyllä usko että kukaan tänä viikonloppuna kisannut lähti lauantaina iltapäivästä kevyin mielin ulkoalueelle, sen jälkeen kun alettiin olla paria tuntia jäljessä aikataulusta siksi että ulkoalueilla meni aikaa melkein joka koiralla sen verran paljon että viiden minuutin maksimiaika ei ollut yhtään liioiteltu.

Sunnuntain leiri sekä kaikkensa antanut muorikoira


Luota koiraan, toimi tiiminä

Jossain vaiheessa kun Ritalla oli paha valeilmaisuongelma päällä, olin aika valmis vetämään turpaan jokaista joka sanoi että luota siihen koiraan. "Muttakun se ei ole luotettava" oli siinä kohtaa usein vastaus. Mutta on siinä perää - jos on päässyt koiran kanssa siihen pisteeseen, että on kisaamassa lajissa, silloin ei vaan auta kuin luottaa siihen mitä se koira näyttää. Luottamus koiraan syntyy niistä yhteisistä kilometreistä mtä on käyty, ja siihen että siitä on niin monta kertaa nähnyt reaktion hajuun ja reaktiot muihin hajuihin, että ne pystyy erottamaan toisistaan. Itse haluaisin lisätä myös sellaisen ajatuksen, että luota koulutusprosessiin. Jos sen koiran kanssa on treenattu fiksusti ja oikein, ei kisoissa pitäisi olla tarvetta kikkakolmosille tai övereille varmisteluille.

Muori lähti jo huilimaan kun junnut lähtivät humpalle Lappeenrannan ihaniin rantamaisemiin


Luota koiraan on sellainen asia, että ei se autuaaksi tee - ne koirat ei ole koneita ja vaikkapa valeilmaisuja voi tulla täysin ymmärrettävistä syistä. Mutta siinäkin tapauksessa - mitä muuta siinä tilanteessa voisi tehdä kuin luottaa siihen mitä koira näyttää?

Vaikein tilanne tämän viikonlopun kisoissa oli lauantain viimeinen etsintä. Katla oli aivan puhki ulkoalueen jälkeen ja autoetsintään se lähti aivan nuutuneena. Etsittiin ja etsittiin eikä kohdennusta tullut. 30 sekuntin ilmoitus tuli ja meni ja pikkuisen meinasi hikikarpalot nousta otsalle - ei muuta kuin ohjaamaan koira varmaan kymmenettä kertaa siihen kohtaan mihin oli tullut vahvin reaktio, edelleen varmana että kyllä se muori sen hajun vielä sieltä saa. Löytö tuli 8 sekunttia ennen maksimiajan täyttymistä. Jännä, jännä laji!
Tulos viikonlopulta oli lauantailta 100p, 1 virhepiste (hyppäsi autoa vasten) ja sunnuntaina muori ei olisi voinut työskennellä hienommin kiskaisten 100p, nopein sisäetsintä ja 1. sijan. Ekaa kertaa ikinä tuli palkintojenjaossa tippa linssiin, Katlan kanssa kun on kaikki kisahaaveet haudattu niin moneen kertaan sen terveyden takia. Kun kisojen virallistuminen venyi ja venyi, olin varma että mulla on muori jo kuopassa ennen kuin ikinä päästään kisaamaan sen kanssa.  Ja täytyy sanoa että lauantaina kun jäätiin kärjen ajoista yli viiden minuutin päähän, olin varma ettei meillä ole mitään mahdollisuutta yltää sijoituksille näin kovassa seurassa.

Upea viikonloppu! Kiitokset avusta ja tsempeistä huipuille tiimiläisille Emmille ja Terhille, sekä etätiimiläisille Tainalle ja Paulalle, teitte tästä niin kivan viikonlopun. Ja iso hatunnosto kisan järjestäjille ja talkoolaisille. Eka kisa ei oo koskaan helppo järjestää ja ihan huiman työn olivat tehneet että saatiin onnistuneet ja kivat kisapäivät kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti